kanada

Coś dla podniebienia – kuchnia kanadyjska

Przyjemne jest rozsmakowanie się w innych kuchniach. Poznawanie nowych smaków buduje nowe doświadczenia, które można wdrażać na własnym podwórku. Zwiedzając przeróżne miejsca na ziemi warto pozwolić sobie na eksperymentowanie, bo jak wiadomo praktyka wiele uczy. Niekiedy wydaje się, że nie jesteśmy w stanie czegoś skosztować, ale to tylko początkowe uprzedzenie. Trzeba pamiętać, że jako Polacy sami jesteśmy w oczach innych zjadaczami sfermentowanych ogórków i niezwykłym kultem otaczamy ziemniaki. Warto więc podejść z wyrozumiałością i pozwolić sobie na przełamanie blokad.

Kulinarna wielokulturowość

Kuchnia kanadyjska jest taka jak sama Kanada. Widać w niej naleciałości z różnych kultur, może więc być przez niektórych określana jako totalny misz masz. Kanadyjski garnek będzie więc pełen wielowątkowych obfitości. Można tutaj spotkać wpływ kuchni rdzennych mieszkańców Ameryki, Francji, Anglii. Ponadto każda ludność napływowa wkładała coś od siebie do tego garnka. Można więc uznać, że kulinarna strona Kanady ma oblicze kuchni z całego świata. Studia za granicą są doskonałą okazją do zdobywania nowych doświadczeń kulinarnych. Sytuacja, która zobowiązuje do bytowania w obcym kraju sprawia, iż trzeba korzystać w pełni z jego zasobów Dotyczy to oczywiście też strony kulinarnej.

Na co warto się skusić? Kulinarne smaki Kanady

Pierwsze skojarzenie krąży wokół syropu klonowego, który w Kanadzie jest powszechnie stosowanym dodatkiem. Można go użyć np. do naleśników. Pozycją obowiązkową jest kanadyjski deser zwany ogonem bobra. Jest to placek wykonany z ciasta pączkowego, który kształtem i wyglądem imituje wspomniany ogon bobra. Zazwyczaj kuchni kanadyjska jest wysokokaloryczna i ciężkostrawna ale można też spotkać restauracje serwujące ryby i owoce morza. Dzięki temu można zachować kulinarną równowagę. Wszystko zależy od kulinarnych oczekiwań. Kanadyjczycy są rozmiłowani w barach szybkiej obsługi, dlatego na każdym kroku można spotkać miejsca serwujące fast foody. Popularny Tim Horton jest dla Kanadyjczyków tym, czym dla Amerykanów Mc Donalds.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *